Carmen den Hertog (19) is student Onderwijsassistent en doet mee aan Skills Heroes 2022, onder enthousiaste begeleiding van haar docenten. In de vakwedstrijd krijgen mbo-studenten de kans om te laten zien wie de beste zijn in hun vakgebied. Carmen, derdejaars student op het ROC Da Vinci College in Gorinchem, zag die uitdaging wel zitten. Van de 25 deelnemende studenten uit heel Nederland wist Carmen samen met zeven andere kandidaten een finaleplek te bemachtigen. Foto: Student Carmen met haar docenten Liane en Caroline bij de Skills Heroes kwalificatieronde

De skills van een onderwijsassistent

In de wedstrijdsopdrachten laten studenten de skills zien die zij tijdens hun opleiding ontwikkeld hebben. Als onderwijsassistent heb je volgens Carmen een aantal skills nodig: “Ik denk dat het belangrijkste is dat je flexibel bent. Elk kind is anders en je krijgt elke dag met andere situaties te maken. En daarnaast geduld. Je moet soms geduld hebben als een engel. Kinderen gaan je natuurlijk uit proberen te testen. Daar moet je wel tegen kunnen.”

Creatieve opdrachten

Na twee voorrondes op school met haar medestudenten, werd Carmen verkozen om het Da Vinci College te vertegenwoordigen bij de landelijke Skills Heroes-wedstrijd. Samen met haar docenten reisde Carmen af naar Den Bosch voor de kwalificatieronde. “We kregen vijf opdrachten. We moesten bijvoorbeeld twee activiteiten voor muziek- en dramalessen bedenken met het thema lente en daar vervolgens een filmpje over maken. Ik was heel blij dat het creatieve opdrachten waren. Je kon er echt je eigen draai aan geven. Dat paste precies in mijn straatje”, vertelt  de onderwijsassistent in opleiding.

Passie gevonden

Tijdens haar opleiding en ook op stage ontdekte Carmen één van haar grote passies: “Dat is creatief zijn, in de zin van schilderijen maken, tekeningen maken en gewoon lekker met mijn handen bezig zijn.” Carmen loopt stage op de Lingewaard in Arkel. “Ik mag nu ook de creatieve lessen overnemen in groep 8. Om die gezichtjes op te zien lichten als ze iets hebben gemaakt dat ze niet wisten dat ze konden, dat geeft een bepaalde kick.” Na haar mbo-opleiding wil ze naar de Kunstacademie om docent beeldende vorming te worden. “Het liefst wil ik lesgeven aan kinderen met een beperking”, ligt ze toe. “Vaak genoeg wordt er weinig aandacht besteed aan de creatieve kant van deze kinderen, dus ik zou het geweldig vinden als ik hier iets in kan betekenen.” Met haar getoonde skills en drive bij Skills Heroes maakt Carmen die toekomstdroom vast en zeker waar!

Over Skills Heroes

Skills Heroes zijn de vakwedstrijden voor het mbo. Binnen circa 50 verschillende wedstrijden kunnen mbo-studenten laten zien wat zij in hun mars hebben. In uitdagende vakwedstrijden krijgen zij de kans om te excelleren in hun vak. Daarbij ontwikkelen zij hun talenten, worden ze enthousiast over hun vak en inspireren ze andere jongeren voor hun keuze voor beroepsonderwijs. De wedstrijden passen goed in het lesprogramma en bieden deelnemers een leerzame uitdaging.

De finale van Skills Heroes is op 31 maart en 1 april. We wensen Carmen en alle andere kandidaten veel succes en plezier!