Hoe word ik leraar

Hoe word ik leraar op
de basisschool met een hbo/wo diploma

HBO/WO

Deeltijd:
De vierjarige deeltijd pabo is een opleiding die je naast een baan kunt volgen. Je loopt in ieder geval één dag in de week stage. Hoe vaak je les hebt is afhankelijk van de locatie waar je de opleiding gaat volgen. Meer informatie via Hogeschool Inholland

Zij-instroom traject:
Het zij-instroomtraject is een traject voor mensen die een hbo- of wo-opleiding hebben afgerond. Je staat vanaf de start van het traject betaald voor de klas en kunt in twee jaar je lesbevoegdheid halen. Meer informatie via Hogeschool Inholland

Verkorte deeltijd:
Wanneer je al een hbo- of wo-opleiding hebt afgerond kom je in aanmerking voor de verkorte deeltijd. Dit is een opleidingsvariant waarbij je in twee jaar je volledige pabo diploma kunt halen. Ook bij deze opleidingsvariant loop je vanaf de start één dag in de week stage. Hoe de opleiding verder wordt ingericht is afhankelijk van de locatie waar je de opleiding gaat volgen. Meer informatie via Hogeschool Inholland

Toelatingstoets
Het kan zijn dat je niet over de geschikte vooropleiding (havo, vwo of mbo-4 diploma) beschikt om een hbo-opleiding te doen. Wanneer je 21 jaar of ouder bent bij aanvang van de studie, kan je deelnemen aan de toelatingstoets. Hiermee wordt getoetst of je beschikt over voldoende kennis en vaardigheden om een hbo-opleiding te volgen.
Meer informatie via Hogeschool Inholland

Duaal/ flexibel:
De duale pabo, ook wel flexibele pabo genoemd, is een opleidingsvariant die nog niet zo lang bestaat. De opleiding is competentiegericht, waardoor je je werk- en levenservaring kunt inzetten. Bij deze opleidingsvariant loop je twee dagen in de week stage. Daarnaast heb je een keer in de twee weken les. Meer informatie via Hogeschool Inholland

Wat zijn de baankansen?

Wat zijn de baankansen?

De komende jaren neemt het aantal vacatures in het onderwijs toe. Vooral in de Randstad en de grotere steden is er volop werk voor leraren. Om voldoende goede leraren aan te trekken heeft het kabinet maatregelen genomen die het beroep van leraar aantrekkelijker maken. En maatregelen die het makkelijker maken om leraar te worden.

Doorgroeimogelijkheden

Het onderwijs biedt veel mogelijkheden voor persoonlijke verdieping en verbreding. Denk daarbij aan ontwikkeling op het gebied van didactiek en pedagogiek, maar ook samenwerking of sociaal-maatschappelijke competenties kunnen thema’s zijn om in door te groeien.

Meer informatie over de baankansen?

Neem contact met ons op

Wat ga ik verdienen?

Salaris

In het basisonderwijs zijn er 3 salarisschalen voor leraren:

• L10: salaris tussen de €2678 en €4113 per maand
• L11: salaris tussen de €2758 en €4434 per maand
• L12: salaris tussen de €2812 en €5070 per maand

In welke schaal je valt, is afhankelijk van je ervaring en het niveau van de functie. De meeste leraren starten in salarisschaal L10, trede 1. Dit betekent dat je bruto per maand € 2678,00 euro verdient. Daarnaast ontvang je vakantiegeld (8% van je bruto jaarsalaris) en een eindejaarsuitkering.

Het kan ook zijn dat je met een hoger startsalaris begint, bijvoorbeeld omdat je waardevolle ervaring uit eerder werk meeneemt. Doorgroeien naar een andere schaal kan in bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als je andere taken gaat uitvoeren.

CAO

Als leraar in het basisonderwijs verdien je bruto tussen € 3.100 en € 5.850 per maand.
Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Als je fulltime werkt krijg je 53,5 vakantiedagen per jaar. Dat staat in de cao primair onderwijs (cao po).

Test jouw passie voor onderwijs!

Hoe staat het met jouw passie voor onderwijs?

Doe de test