In de afgelopen tijd hebben verschillende collega’s uit het netwerk van Passie voor onderwijs Drechtsteden de cursus coaching voor startende leerkrachten gevolgd. Helaas online, vanwege de nog altijd strenge maatregelen, maar de cursusleider, Mieke Staal, heeft er toch vier hele interactieve en zinvolle bijeenkomsten van weten te maken.

Vooral de gesprekstechnieken en coachmodellen hebben veel aandacht gekregen. Door onderling (en regelmatig al wandelend in de buitenlucht!) te oefenen met manieren van vragen stellen hebben de deelnemers hun vaardigheden kunnen vergroten. Maar ook door te bespreken welke typen coaches je tegen kunt komen gaf veel inzicht in hoe je een coachtraject op verschillende manieren vorm kunt geven. Je voert gesprekken met verschillende mensen op verschillende manieren en het is aan de coach om zich aan te passen aan de situatie.

Met het volgen van deze cursus zijn de deelnemers nog geen gecertificeerde coaches, maar de vaardigheden van de collega’s die de startende leerkrachten begeleiden, zijn zeker weer verder uitgebreid. En dat sluit dan weer mooi aan op de één van de doelen van Passie voor onderwijs Drechtsteden: het behouden van de zittende leerkrachten!