Puur klassikaal onderwijs, daar begon ik 40 jaar geleden mee als jonge leraar. Iedere leerling kreeg hetzelfde materiaal en dezelfde les. Was je eerder klaar, dan kreeg je wat extra werkjes. Die manier van lesgeven is gelukkig niet meer van deze tijd. Onderwijs is nu veel meer toegespitst op de individuele leerling. Het kind staat centraal – en niet ‘de standaard’. Zeker bij ons op de Daltonschool is dat belangrijk. Hier hebben kinderen hun eigen leerdoelen en werken ze op hun eigen niveau aan verdieping. In groep 3 bieden we iets meer structuur omdat de kinderen nog jong zijn en vaak nog wat vertrouwen moeten ontwikkelen in hun eigen kunnen.

Een kind kunnen geven wat het nodig heeft, dat vind ik leuk. Qua kennis, maar ook op het sociale vlak en als het gaat om interactie. Ik sta al 28 jaar voor groep 3. Als leerlingen voor het eerst binnenkomen hebben ze net aan wat lettertjes geproefd. En als ze naar groep 4 gaan, kunnen ze lezen en schrijven. Dat blijft mooi!

 

Als juf ben je voor kinderen ook een baken waar ze op kunnen bouwen

Als juf ben je voor kinderen ook een baken waar ze op kunnen bouwen. Je biedt een stukje veiligheid en zekerheid, zeker voor kinderen bij wie veiligheid en zekerheid thuis niet altijd een gegeven is. Die wetenschap maakt me soms verdrietig. Maar als ik me dan bedenk hoe fijn het is dat ik die kinderen dat wel kan geven, dan geeft me dat enorm veel voldoening.

School: SOL Villa Ambacht