Je kunt geen rol spelen in het onderwijs

Dit is mijn tweede school waar ik als leerkracht werk. Zelf was ik vroeger geen ster op school. Pas op mijn 21ste maakte ik de keus voor de pabo. Nooit spijt van gehad. Leerkracht is een geweldig vak.

Kinderen zijn heerlijk onbevangen en super leergierig. Daardoor kom je op veel manieren in contact met ze. Als leerkracht ben jij het rustpunt in de klas. Wat ik heel belangrijk vind, is dat kinderen altijd volledig op mij kunnen vertrouwen. Je kunt zo echt iets voor ze betekenen. Als is het maar voor een jaar. Wat ik ook mooi vind aan het onderwijs is dat je niet alleen belangrijk bent voor kinderen; je draagt met je werk ook bij aan een betere samenleving.

Samen een groep
Dat we samen een groep vormen, dat vind ik belangrijk. Een groep waarbij elk kind op basis van eigen kunnen optimaal kan presteren. Als je samen een groep vormt, moet je jezelf ook geven. Je kunt geen rol spelen in het onderwijs. Jouw normen en waarden zijn belangrijk. Je moet zelf het goede voorbeeld geven. Kinderen zien dat, al op heel jonge leeftijd.

Waarom het onderwijs?
Je doet het samen. Samen met je collega’s, maar ook samen met de kinderen. Soms komt een kind naar me toe met een drinkbeker waarop het deksel te vast zit. Ik krijg dan de vraag om het deksel los te draaien. Ik zeg dan, jij houdt de onderkant vast en ik de bovenkant. We doen het samen.