Carriereswitch naar het onderwijs?

Afbeelding leraar worden

KIES VOOR DE MOOISTE BAAN VAN DE WERELD!

Of je nu jong bent of wat ouder, of je nu wel of geen diploma of ervaring hebt: ook jíj́ kunt de overstap maken naar de mooiste baan van de wereld. Kies voor een baan in het primair onderwijs!

Misschien werk je in een hele andere branche en ben je toe aan iets nieuws, of zoek je naar meer zingeving. Of je bent er een tijdje uit geweest en wil je graag weer aan de slag. Heb je wel eens gedacht aan het onderwijs? Er zijn namelijk volop mogelijkheden om te gaan werken op een basisschool, ook als je een hele andere achtergrond hebt. Je kunt denken aan een functie als leerkracht, maar ook als schoolleider of als onderwijsassistent.

Wat maakt het werken op school zo leuk en waardevol? Je draagt wezenlijk bij aan de groei en ontwikkeling van jonge kinderen: jij geeft ze een stevige basis voor de rest van hun leven! Je leert ze niet alleen kennis, maar ook sociale vaardigheden. Je helpt ze hun talenten te ontwikkelen, problemen op te lossen en zelfvertrouwen te versterken. Je bent een vertrouwd gezicht en een luisterend oor. In het onderwijs voeg je écht iets toe. En dat is precies waarom het zo’n prachtig vak is.

Lijkt een baan in het onderwijs jou wel wat? Loop dan een dagje mee op een van onze aangesloten basisscholen in de Drechtsteden om de sfeer te proeven en je nader te oriënteren. Ben je enthousiast en kies je voor de overstap? Bekijk dan jouw persoonlijke route naar de mooiste baan van de wereld!

Bekijk hier hoe je leraar kan worden   Kom meelopen!

Jouw carrièreswitch naar het onderwijs

Wil jij graag werken met kinderen maar zie je jezelf niet direct voor de klas staan? Word schoolleider op de basisschool!

Binnen een school werken niet alleen maar leerkrachten. Het onderwijs biedt nog veel meer kansen! Ga werken als school- of teamleider en lever een onmisbare bijdrage aan de groei en ontwikkeling van kinderen én aan de kwaliteit van het basisonderwijs. Je bepaalt bijvoorbeeld beleid, optimaliseert de leeromgeving en je motiveert het docententeam.

De opleiding ‘Schoolleider Basisbekwaam’ leidt jou op tot leidinggevende op de basisschool. De opleiding is er in drie varianten: de eenjarige deeltijdopleiding en daarnaast de verkorte deeltijdopleiding die je kunt volgen als je al een opleiding in het middenmanagement (of vergelijkbaar) hebt afgerond.

Meer informatie over de opleiding en de toelatingseisen vind je hier.

Heb je advies nodig over jouw situatie? Neem dan contact met ons op!


Bekijk hier hoe je leraar kan worden   Kom meelopen!

afbeelding

Voordelen van overstappen naar het onderwijs

Meteen betaald werk als zij-instromende leerkracht of schoolleider

Baangarantie in de Drechtsteden

Combinatie van werken & leren

Goed te combineren met je gezin

Zinvol werk waarin je écht van betekenis bent

Kom meelopen op een basisschool

Hoe maak jij de overstap?

Of je nou net je schooldiploma hebt of al een poos aan het werk bent, iedereen kan de stap maken naar het basisonderwijs. Heb je een passie voor het bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen? Word dan leerkracht op een school in de Drechtsteden! 

Is het basisonderwijs iets voor mij?

Word jij blij als je kinderen stappen ziet maken? Leef je mee met wat zich afspeelt in de wereld van jouw leerlingen, thuis en op school? Ben je flexibel (want in het onderwijs is iedere werkdag weer anders!) Kortom, hoe staat het met jouw passie voor onderwijs?

Doe de test

Hoe maak je de stap naar het onderwijs?

Ook jij kunt de overstap maken naar het onderwijs! Lees hier hoe je dat aanpakt.

Je hebt besloten dat je graag wilt gaan werken in het basisonderwijs. Misschien is het je passie om voor de klas te staan. Of wil je liever in een functie als schoolleider, teamleider of locatiedirecteur aan de slag. Maar hoe pak je dat aan als je nog geen ervaring hebt?

Iedereen kan werken in het onderwijs! Er zijn verschillende manieren om de overstap te maken. Wat voor jou de beste weg is, hangt af van je vooropleiding. Bekijk hieronder direct jouw persoonlijke route naar jouw droombaan in het primair onderwijs!

Heb je advies nodig over jouw situatie? Neem dan contact met ons op!

Lees hier meer over de mogelijkheden

Wat ga ik verdienen?

Een leraar in het primair onderwijs (po) verdient tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

Bekijk de CAO

Wat zijn de opleidingsmogelijkheden?

Je kunt op verschillende manieren leraar in het basisonderwijs worden. Zo kun je een voltijdopleiding, deeltijd of duale opleiding gaan doen, maar je kunt ook kiezen voor een zij-instroomtraject. Wat voor jou de beste weg is, hangt ook af van je vooropleiding. Klik bovenaan deze pagina op jouw hoogst genoten vooropleiding. Vervolgens krijg je een overzicht van de opleidingsvarianten die voor jou toegankelijk zijn.

Bekijk hier alle mogelijkheden

Wat zijn de ervaringen van andere leraren?

Op onderstaande pagina vind je verhalen uit het onderwijs.

Lees de verhalen uit het onderwijs

Welke soorten basisonderwijs zijn er?

Elke school kent zijn eigen sfeer, cultuur en grondslag. Het is goed om te weten welke school bij je past. In Nederland kennen we verschillende soorten basisonderwijs:

Openbaar onderwijs

Bijzonder onderwijs

Algemeen bijzonder onderwijs

Speciaal (basis)onderwijs

Meer over soorten basisonderwijs

Wat is passie voor onderwijs Drechtsteden?

Elke dag is anders, kinderen zien groeien, creatief mogen zijn in je werk: leraren roemen hun werk. Al die mooie aspecten mogen best wat meer nadruk krijgen. Zodat meer mensen ontdekken dat ook zij een passie voor onderwijs hebben!

En dat is hard nodig want er is een tekort aan leraren, ook in de Drechtsteden (Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht en Gorinchem). Dat vormde de aanleiding voor verschillende partijen in de regio om te starten met het project ‘Passie voor Onderwijs Drechtsteden’.

Ons centrale doel is het behouden en borgen van kwalitatief goed onderwijs aan de leerlingen in de regio Drechtsteden door het tegengaan van het lerarentekort in het primair onderwijs.

We richten ons op werving en behoud van 3 subdoelstellingen.

Lees meer
Mic icon

Podcast zin in lesgeven

Benieuwd naar de ins en outs van de overstap naar het leraarschap? Luister de podcast over de overstap met second-career teachers (zij-instromers), begeleiders, schoolleiders, beleidsmakers, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen uit het onderwijs.

Beluister de postcast
Group 819

webevents van het onderwijs loket

Overweeg jij een carrière in het onderwijs en ben je benieuwd hoe deze overstap eruit zou zien? Twee ervaringsdeskundigen delen hun verhaal: waarom ze zijn overgestapt naar het onderwijs, hoe hun oriëntatieproces eruitzag en waar ze nu terecht zijn gekomen.

Het onderwijsloket
afbeelding 2

Zin in lesgeven Training

Denk jij na over een carrière als leerkracht? Na de training Zin in Lesgeven weet je beter of dit mooie beroep bij jouw past. De training Zin in Lesgeven is een driedaagse onderdompeling in het onderwijs. Je maakt kennis met de ins en outs van het leraarschap. Na afloop kun je de vraag beantwoorden of ‘je het moet doen’, of je er gelukkig van wordt én of je het in je hebt.

De training Zin in Lesgeven is een driedaagse onderdompeling in het onderwijs. Je maakt kennis met de ins en outs van het leraarschap. Na afloop kun jij de vragen beantwoorden: of je ‘het moet doen’, of je er gelukkig van wordt, en of je het in je hebt. Tweede, minstens zo belangrijke doel van de training is het enthousiasmeren en motiveren van degenen die het ‘in zich’ hebben. We bieden deze training op diverse locaties in het land aan.

Ik ben geïnteresseerd meld mij aan voor de training