Hoe word ik leraar

Hoe word ik leraar op
de basisschool met een havo diploma

mbo 4 / HAVO / VWO

Voltijd:
De voltijd pabo wordt vaak door jonge mensen gedaan, meestal mensen die net van de middelbare school of van het mbo af komen. Een voltijd studie wil zeggen dat je 5 dagen per week beschikbaar moet zijn voor je opleiding. Vanaf het begin van je studie loop je één dag in de week stage. Meer informatie via Hogeschool Inholland

Deeltijd:
De vierjarige deeltijd pabo is een opleiding die je naast een baan kunt volgen. Je loopt in ieder geval één dag in de week stage. Hoe vaak je les hebt is afhankelijk van de locatie waar je de opleiding gaat volgen. Meer informatie via Hogeschool Inholland

Toelatingstoets:
Wil je vanuit het mbo of de havo door naar de pabo? Dan moet je één of meer toelatingstoetsen behalen om toegelaten te worden tot de pabo. Die toetsen je kennis in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Op deze website vind je tips en materiaal om je voor te bereiden op de toetsen.

Wat zijn de baankansen?

Wat zijn de baankansen?

De komende jaren neemt het aantal vacatures in het onderwijs toe. Vooral in de Randstad en de grotere steden is er volop werk voor leraren. Om voldoende goede leraren aan te trekken heeft het kabinet maatregelen genomen die het beroep van leraar aantrekkelijker maken. En maatregelen die het makkelijker maken om leraar te worden.

Doorgroeimogelijkheden

Het onderwijs biedt veel mogelijkheden voor persoonlijke verdieping en verbreding. Denk daarbij aan ontwikkeling op het gebied van didactiek en pedagogiek, maar ook samenwerking of sociaal-maatschappelijke competenties kunnen thema’s zijn om in door te groeien.

Meer informatie over de baankansen?

Neem contact met ons op

Wat ga ik verdienen?

Salaris

In het basisonderwijs zijn er 3 salarisschalen voor leraren:

• L10: salaris tussen de €2678 en €4113 per maand
• L11: salaris tussen de €2758 en €4434 per maand
• L12: salaris tussen de €2812 en €5070 per maand

In welke schaal je valt, is afhankelijk van je ervaring en het niveau van de functie. De meeste leraren starten in salarisschaal L10, trede 1. Dit betekent dat je bruto per maand € 2678,00 euro verdient. Daarnaast ontvang je vakantiegeld (8% van je bruto jaarsalaris) en een eindejaarsuitkering.

Het kan ook zijn dat je met een hoger startsalaris begint, bijvoorbeeld omdat je waardevolle ervaring uit eerder werk meeneemt. Doorgroeien naar een andere schaal kan in bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld als je andere taken gaat uitvoeren.

CAO

Als leraar in het basisonderwijs verdien je bruto tussen € 3.100 en € 5.850 per maand.
Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Als je fulltime werkt krijg je 53,5 vakantiedagen per jaar. Dat staat in de cao primair onderwijs (cao po).

Test jouw passie voor onderwijs!

Hoe staat het met jouw passie voor onderwijs?

Doe de test