B I J N A – Mijn stage is afgerond, al mijn praktijkopdrachten zijn gedaan en ik heb afscheid genomen van een geweldige groep 7. Al mijn tentamens zijn behaald en ik heb mooie cijfers binnen.

Maar waar het één klaar is, wacht er op een ander front nog een berg werk die verzet moet worden. Mijn portfolio’s moeten nog meer inhoud krijgen, in elkaar gezet worden en de leeruitkomsten moeten nog ingevuld. Ik heb er nog zeven te gaan. Sommigen zijn al een eind af, anderen zijn enkel voorzien van een voorblad en de paginanummering. Er is dus werk aan de winkel!

Maar toch voelt het al een heel klein beetje als vakantie. Ik hoef namelijk geen stagedagen meer voor te bereiden, geen lesvoorbereidingsformulieren meer in te vullen en de deadline van de volgende stagedag is er niet meer. Dat voelt alsof ik zeeën van tijd heb. Werken aan mijn portfolio’s doe ik regelmatig en ik ga gestaag door, maar wel nadat ik ’s ochtends eerst een kopje koffie heb gedronken in de zon, mijn boodschappen heb gedaan en baantjes heb getrokken in het gemeentebad.

Dit is denk ik wat ze bedoelen met de laatste loodjes. Het lukt me om de focus te houden en ik voel de druk van het inleveren. Maar stuk voor stuk werk ik ze af. Gestructureerd, alsof ik een recept volg om een appeltaart te bakken. Het lukt heel goed om eerst de ene af te maken en vervolgens de andere. Als er één af is, dan lever ik het portfolio digitaal in. En dan parallel aan het doorwerken volgt er een nieuw pad, namelijk die van het wachten op de beoordeling. Is het harde werk voldoende geweest, mag ik mijn studiepunten weer bijschrijven en ga ik het derde jaar in zonder achterstand? Daar ga ik voor! Als dat lukt, ben ik op de helft!

OP DE HELFT! Dat klinkt als een heel eind. De tijd, lieve mensen, je hoort het vast vaker.. die vliegt! Zo sta je nog aan het begin, zo draai je hele dagen in je stageklas en ben je bijna derdejaars student. Derdejaars, dat betekent trouwens dat ik een keuze moet maken voor het jonge (groep 1 tot en met 4) óf het oude kind (groep 5 tot en met 8). Ik geloof dat ik daar wel uit ben. Maar daarover de volgende keer meer..

Nu eerst nog even doortypen, doorwerken, doorbuffelen, volhouden en dan écht vakantie!!