Hoi! Ik ben Chantal, 23 jaar en vierdejaars deeltijd student aan pabo InHolland. In deze post neem ik je mee in vier jaar stage lopen.

Wanneer je aan de pabo begint mag je gelijk starten met stage lopen. Je leert het leerkracht worden immers niet vanuit een boekje, maar echt vanuit de praktijk. De stages zijn vanaf jaar 1 dan ook echt belangrijk! Je start in het eerste jaar met één dag per week stage lopen. Na een aantal dagen heel veel observeren heb ik mijn eerste lessen zelf gegeven. Je begint in je eerste jaar met losse lessen geven en je breidt dit uit naar meerdere lessen op een dag. Na een half jaar stagelopen switch je van bovenbouw naar een kleuterklas, wat een verschil! Ook hier gaf ik in het eerste jaar losse lessen en soms draaide ik een ochtend.

In het tweede jaar loop je nog steeds één dag per week stage. Dit keer begon ik in groep 3, hier leer je de kinderen lezen. Dat is zo waardevol om mee te nemen. Vanaf dit studiejaar begon ik met het draaien van complete dagen, uiteraard nadat ik goed had geobserveerd hoe je eigenlijk een leesles geeft. Na dat halve jaar ging ik naar groep 7, wat was dat weer wennen! Nieuwe kinderen, nieuwe begeleider, eerst weer observeren, kinderen leren kennen. Al snel begon ik met ochtenden draaien en vlug daarna volgde de hele dag. Ik kreeg hier hele prettige begeleiding en al snel voelde ik mij thuis als leerkracht voor groep 7.

Aan het eind van je tweede jaar ga je een keuze maken, wil je les gaan geven aan het jonge kind of het oudere kind. Aan de hand van deze keuze ga je in jaar 3 en 4 je stages lopen. Ik koos voor het jonge kind en ging in jaar 3 lesgeven aan kleuters. Ik had een praktijkbegeleider die mij heel vrij liet in de dag en ik draaide vanaf de derde schoolweek de stagedagen zelf. Wat leer je daar enorm veel van! Een lesovergang die echt niet soepel loopt of een kringactiviteit die juist erg goed ging. Al die dingen neem je mee naar de lessen die je nog gaat geven. Elke dag heeft zo z´n leerpunten.

Nu zit ik in het laatste jaar en ben ik gestart met mijn LIO (afstudeerstage). Ik sta nu drie dagen per week voor de kleuters, ik heb hier echt gevonden wat ik zocht in het leerkracht worden. Het natuurlijke contact met de kinderen, het gevoel van natuurlijk lesgeven en het juf zijn. Je bent tijdens je LIO verantwoordelijk voor een groep met kinderen, dit is de tijd dat ik het meeste heb geleerd aan administratie, lessen uitzetten, thema’s voorbereiden. Dit is zo anders dan het stage lopen in de eerste drie jaren. Telkens een stapje dichterbij het afstuderen en het mogen draaien van een eigen klas.

Wil je daarvan op de hoogte blijven of heb je vragen die je mij wilt stellen? Dat kan natuurlijk altijd!

Ik heb een instagram account waar ik mijn ervaringen en tips uit de praktijk deel:

@jufchantal__