BUMPY ROAD – Ik heb geprobeerd bij te blijven, alles op tijd in te leveren en mijn toetsen tijdig te maken. Maar niet alles valt te plannen en er gebeuren weleens dingen in het leven waardoor je je planning juist even overboord moet gooien. Dat is ook bij mij het geval, en het fijne is: Dat kan ook gewoon! (Al ging het besluit nemen niet zo simpel als ik het nu beschrijf 😉).

Zoals jullie weten volg ik de PABO in deeltijd en ben ik nu derdejaars student. Het lukt me niet om het hele derde jaar succesvol af te ronden en dat betekent dat ik een deel van jaar 3 in het nieuwe schooljaar in ga halen. Onder aan de streep levert dit een studieachterstand op van een half jaar. Ik heb hier niet alleen over hoeven beslissen. Vanuit de opleiding heb je namelijk een studieloopbaanbegeleider waar je altijd terecht kunt als je ergens tegenaan loopt. In mijn geval heb ik een aantal gesprekken gevoerd met mijn begeleider. Ze is heel makkelijk te bereiken, via mail, teams of zelfs via whatsapp. Heel fijn die korte lijntjes als je het even niet meer weet. Na zo’n gesprek is het vaak weer heel helder, weet je wat er mogelijk is en kom je tot de conclusie dat het allemaal zo erg niet is. Wat is nu een half jaar als je nog jaren mag gaan werken in het vak waarin je je als een vis in het water voelt. Want dat moet je niet vergeten: als het even tegenzit verandert dat niet je doel waarvoor je wil gaan. Ik wil namelijk nog steeds juf worden, straks mijn eigen klas en deel uitmaken van een team gedreven leerkrachten. De weg ernaar toe is alleen met een obstakel meer, een wegomlegging of een gemiste afslag. Maar aan het einde van de rit wacht nog steeds je diploma.

Dat is waar ik voor wil blijven gaan. Het vraagt wat van je doorzettingsvermogen en je veerkracht, maar je staat er niet alleen voor! Je krijgt de begeleiding die je wenst vanuit de opleiding en je weet wat ze zeggen

‘Bumpy roads often lead to beautiful destinations’

Lieve lezers, dit was mijn laatste blog. Ik heb met veel plezier geschreven voor ‘passie voor onderwijs’ en geprobeerd zowel de mooie als zware kanten te laten zien van het volgen van de opleiding tot leraar naast een baan en gezin. Werken in het onderwijs is fantastisch en het heeft me in de afgelopen jaren dat ik me hierin begeef al zoveel gebracht. Misschien tot in de klas, in welke hoedanigheid dan ook. Lieve groet, Saskia.