Hendrik-Ido-Ambacht, november 2020Op 7 november 2020 is het precies 40 jaar geleden dat Heleen Vos begon met lesgeven. Reden voor een – vanwege corona – zeer bescheiden feestje met heel veel bloemen, taart en veel lovende woorden op christelijk kindcentrum De Tweestroom van PIT kinderopvang & onderwijs.

Heleen Vos is leerkracht van groep 1/2 en groep 5. “Ze werkt met en voor kinderen. Ze is als een soort kompas voor hen en biedt begeleiding en vertrouwen. Bij juf Heleen zit je goed als kind. Ze is een onderwijsvrouw in hart en nieren, staat voor haar vak en is er voor ‘haar’ kinderen. Ze is betrokken en bescheiden en heeft aandacht voor iedereen, ook voor de ouders en haar collega’s,” aldus Pieter van Keulen, directeur a.i. van De Tweestroom.

Onderwijs op maat

Waar er nu een groot tekort aan leerkrachten is, was er 40 jaar geleden een enorm overschot. “Ik was dolblij dat ik aan de slag kon bij de kleuters van De Rank in Heerjansdam. Toen onze oudste zoon werd geboren, ben ik tijdelijk gestopt. Vervolgens ben ik gaan werken als invaller op de voorloper van De Meander in Hendrik-Ido-Ambacht. Daar kreeg ik al snel een vaste groep. Negen jaar geleden heb ik de overstap naar De Tweestroom gemaakt. Inmiddels zijn het alle drie kindcentra van PIT, dus ik ben 40 jaar in dienst bij deze werkgever. Het klopt dat onderwijs hard werken is, maar het is ook leuk. Het vakgebied is altijd in beweging. De grootste verandering in de afgelopen 40 jaar is dat we van een klassikale aanpak naar onderwijs op maat zijn gegaan. Zo bieden we ieder kind wat hij of zij nodig heeft om zich te ontwikkelen. Kinderen zijn in al die jaren niet echt veranderd. Ze durven nu wel wat meer te zeggen en dat vind ik alleen maar fijn.”

Feest

Op de vraag wat haar geheim is voor een 40-jarige onderwijsloopbaan antwoordt de jubilaris: “Ik heb altijd hele fijne collega’s getroffen. Als je als team aan de slag bent en voor elkaar klaarstaat, dan kun je bergen verzetten. Voor mijn jubileum hebben de pedagogisch medewerkers en leerkrachten me heel erg verrast. Alle kinderen van De Tweestroom zijn langs geweest in groep 5 om mij persoonlijk een bloem te overhandigen met uitbundige, kleurrijke bossen als resultaat. Ondertussen werkten ‘mijn’ kinderen van groep 5 gewoon door aan hun opdrachten. Mijn duo-partner van groep 1/2 had een gezellige pannenkoekenlunch geregeld voor onze kleuters en de kinderen van groep 5. Heerlijk om te zien hoe de oudere kinderen dan de kleintjes helpen. Daarna hebben we met elkaar film gekeken en zijn we lekker in de herfstzon buiten gaan spelen. Toen de onderwijstijd erop zat, ging het feest nog even door met mijn collega’s. Zo leuk dat ze mijn man speciaal hadden uitgenodigd om bij mijn jubileumviering te zijn. Alle felicitaties, toespraken en andere mooie woorden maakten mijn dag compleet.”

 

Dit was een persbericht van Christelijk kindcentrum De Tweestroom

Op de foto: Heleen Vos krijgt bloemen van directeur Pieter van Keulen ter gelegenheid van haar 40-jarige onderwijsjubileum.