Duurzame primeur voor De Wijngaard!
Duurzame primeur voor De Wijngaard
Hendrik-Ido-Ambacht, november 2021 – Christelijk kindcentrum De Wijngaard van PIT kinderopvang & onderwijs is het eerste Ambachtse kindcentrum dat een Tiny Forest heeft aangelegd en gaat onderhouden. Met het planten van de eerste boom hebben de Ambachtse wethouder Ralph Lafleur en leerkracht Mariska Bus van groep 6b en directeur kinderopvang & onderwijs Marleen de Gruijter van het kindcentrum hiervoor het startsein gegeven. De kinderen van de groepen 6a, 6b en 6c en van het atelier natuurkids van De Wijngaard volgden hun voorbeeld. Ze hebben op één dag ruim 300 bomen geplant in het Sophia Park en gaven het Tiny Forest de naam ‘Sophiawoud’.
Buitenlessen
“We zijn er trots op dat Ambacht zo’n mooi Tiny Forest krijgt en dat wij daar een steentje aan kunnen bijdragen. Sophiawoud is een logisch vervolg op wat we allemaal al doen aan duurzaamheid. We halen bijvoorbeeld al heel lang plastic afval gescheiden op. Jaren geleden zijn een paar kinderen hiermee begonnen en het wordt ieder jaar van groep op groep doorgegeven. Ook deden we dit jaar mee aan Duzadorp waarbij we de eerste prijs hebben gewonnen met ons ontwerp van Stikki de Stikstofstofzuiger. Zo proberen we de kinderen bewust te maken van het belang van duurzaamheid en daar ook samen met hen onze bijdrage aan te leveren,” aldus Marleen de Gruijter. “Als het planten gelukt is, gaan we het komende jaar het mini-bos onderhouden, bijvoorbeeld door onkruid te wieden. Zo kan het echt uitgroeien tot een volwaardig bos. Ook gaan we er de kinderen buitenlessen geven en ze kunnen er natuurlijk heerlijk spelen. Later dit jaar treden kindcentrum De Tweestroom van PIT en SOL Villa Ambacht in onze voetsporen. Er is ruimte voor nog een mini-bos, dus scholen uit Ambacht kunnen hun voorbeeld volgen.”
Rustpunt
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het is een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen, kleine zoogdieren en mensen. Kinderen leren er als in een buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten er elkaar. De bossen stimuleren biodiversiteit en kunnen klimaatproblemen tegengaan. Ze vergroten de capaciteit om water te bergen, gaan hittestress tegen en verbeteren de luchtkwaliteit. Meer natuur in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en een rustpunt. Zo komen de natuur en de mensen en mensen onderling dichter tot elkaar. Het Tiny Forest concept is bedacht door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma die zich liet inspireren door de succesvolle bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki met als doel: elke buurt zijn eigen mini-bos.