Naamloos-1 Created with Sketch.

Nieuws

bgimg_referenties

Hoe word ik leraar op een basisschool?

Werk je graag met kinderen en loop je al langer met de gedachte om misschien een carrièreswitch te maken naar het onderwijs? Als je les wilt geven op een basisschool, heb je een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs nodig. Je kunt deze om meerdere manieren halen. Maar heb je geen idee hoe je dit aan kunt pakken? Wij willen jou op een snelle manier uitleggen hoe dit moet.

In onderstaand tabel is te vinden hoe je je lesbevoegdheid voor het primair onderwijs kunt halen:

Als je les wilt geven op een basisschool dan heb je daarvoor een bevoegdheid voor het basisonderwijs nodig. Je mag daarmee lesgeven in alle sectoren van het primair onderwijs: het reguliere basisonderwijs, het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs.

De pabo is de reguliere hbo-opleiding die je kunt volgen deze bevoegdheid te halen, maar er zijn meer routes om leerkracht in het primair onderwijs te worden, bijvoorbeeld voor academici en zij-instromers.

Lesgeven zonder bevoegdheid
Als je maximaal 4 uur in de week lesgeeft, dan mag dat zonder onderwijsbevoegdheid. Dit doe je dan als gastdocent. Je maakt hiervoor afspraken met de school en je moet bijvoorbeeld wel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanleveren. Tijdens deze (gast)lessen sta je onder verantwoordelijkheid van een leraar met een bevoegdheid. Wil je meer uur per week lesgeven? Dan moet je wel een bevoegdheid halen. Maar op deze manier is het wel leuk en leerzaam om erachter te komen over het onderwijs voor jou geschikt is!

Bron: https://www.onderwijsloket.com/kennisbank/artikel-archief/hoe-word-ik-leraar-op-een-basisschool/