Zwijndrecht, april 2022 – Christelijk kindcentrum Juliana, onderdeel van PIT kinderopvang & onderwijs, bestaat op 1 april 2022 precies 100 jaar. Reden voor een maand lang feest voor de kinderen, hun ouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten met als thema geschiedenis en feest.

Deze maand lang feest begon met een bijeenkomst op het plein met alle mooi verklede kinderen, hun ouders en andere belangstellenden. Nadat zij het Julianalied hadden gezongen dat juf Martine speciaal voor het eeuwfeest heeft geschreven, hield Niels Verbaas, directeur kinderopvang & onderwijs van Juliana, een korte toespraak. Daarna blikte Ad Vos, bestuurder van PIT kinderopvang & onderwijs, terug op 100 jaar onderwijskundige veranderingen. Aansluitend klonk weer het Julianalied en gingen alle kinderen door de tijdmachine, die de oudercommissie had gemaakt, terug de geschiedenis in. Daarmee werd het startsein gegeven voor een maand vol feest.

Sponsorloop

“Het was spectaculair en vooral ook heerlijk om weer met z’n allen op het plein samen te kunnen komen. Met elkaar hebben we er een geweldige start van de viering van ons 100-jarig bestaan van gemaakt. De eerste feestdag stond in het teken van muziek, dans en toneel. De kinderen van de peuterspeelgroep tot en met groep 8 hebben hun deel van een jubileumvoorstelling voorbereid en met elkaar uitgevoerd. Door het winterse weer konden zij helaas niet buiten op het plein optreden voor hun (groot)ouders. De film die van de voorstelling is gemaakt wordt met de ouders gedeeld. De kinderen hebben zich uitgeleefd onder begeleiding van de medewerkers van Het Theaterhuis. Ook hebben ze gesmuld van een gebakje met daarop ons jubileumlogo. En dit is nog maar het begin,” aldus Niels Verbaas. Deze maand staat er nog van alles op het programma. Een disco-avond, een historisch ontbijt, een sponsorloop en natuurlijk ook nog een aantal verrassingen voor de kinderen. Ook komt Max van de Pol, voormalig directeur van Juliana, in iedere groep een verhaal op maat over de bewogen geschiedenis van het kindcentrum vertellen.

Toekomstdromen

Op 1 april 1922 opende de Julianaschool zijn deuren aan de Juliana van Stolbergstraat. Deze centrale locatie in Zwijndrecht is nooit verlaten, maar verder is er in die 100 jaar wel veel veranderd. Wat begon als een gereformeerde school voor kinderen van 6 tot 13 jaar is nu een christelijk kindcentrum waar kinderen van 2 tot 13 jaar terecht kunnen voor kinderopvang en basisonderwijs. Het pand is in 2011 grondig gerenoveerd met behoud van het historische karakter en uitgebreid met acht lokalen. “We mogen stellen dat Juliana al 100 jaar een begrip is in Zwijndrecht. We gaan vol enthousiasme door om dat zo te houden vanuit de overtuiging dat kinderen ontwikkelrecht hebben. Met een doorlopende ontwikkellijn geven we ieder kind de juiste bagage om steeds weer nieuwe stappen in het leven te kunnen zetten en toekomstdromen waar te kunnen maken,” besluit Verbaas.