Tijdens deze studie kreeg ik meerdere malen te horen: Maureen, je maakt het te groot! Kader het voor jezelf! Maar dat is niet zo makkelijk als je een perfectionist bent met faalangst. Bang om te weinig aan te leveren en daardoor geen voldoende binnen te halen. Ik kan je vertellen: retevermoeiend om zo in je studie te staan.

Vanaf dag één had ik een hele strakke planning voor alles wat er zich afspeelde: kinderen, werk, stage, studie, huishouden. Ik vond dat nodig, wilde ik alle deadlines halen. Dus ik had iedere dag een to-do-list. Maar ik had die lijstjes altijd zo strak in tijd gepland dat er geen ruimte was voor onvoorziene zaken en dan heb ik het niet over een wasmachine die het niet meer deed, maar over bijvoorbeeld een overlijden of een lockdown waardoor mijn kinderen thuis kwamen te zitten. Dat soort dingen.  Ik kon daar compleet van in de stress schieten!

Maar weet je, daar help je helemaal niemand mee. Sterker nog; je maakt het steeds moeilijker om door te gaan vanwege tijdsdruk. De afgelopen drie jaar heb ik geleerd daarmee om te gaan en vertrouwen te hebben in mijn eigen kunnen. Dit gevoel…dat gun ik jou ook, dus mag ik je even ongevraagd de les lezen?! Komt íe:

Als jij moe bent, neem je een stap terug.

Als jij verdrietig bent, neem je de tijd om uit te huilen en te praten.

Als jij het niet meer overziet, ga je kaderen en doe je alleen de dingen die noodzakelijk zijn.

Als jij je kinderen mist, plan je studieloze dagen in om met hen leuke dingen te gaan doen.

Als jij je vrienden mist, ga je een avondje borrelen met ze.

Als jij boos bent, neem je de tijd om tot jezelf te komen en het op te lossen.

Als jij angstig bent, dan zoek je hulp en geruststelling.

Als je behoefte hebt aan buitenlucht en sport, dan ga je naar buiten om te sporten.

En eigenlijk, lieve allemaal, geldt dit niet alleen in je rol als student, maar ook in jouw rol als vader/moeder of in de rol als leerkracht. Deze laatste twee rollen vragen namelijk net zoveel van jou. Stop nooit met het luisteren naar je lichaam en doe wat je op dat moment nodig hebt, want dan houd je het behapbaar.

Ik heb ook de nodige achterstanden gehad, maar door uiteindelijk te leren op de juiste momenten datgene te doen waar ik behoefte aan had, is het me nu wel gelukt om weer bij te trekken en zo goed als zeker nominaal af te studeren. Lukt het je niet alleen? Schroom dan niet om hulp te vragen. Ook Inholland Pabo kan hierin veel betekenen.

Als ik het kan, kan jij het ook 😊 Zet hem op!

Liefs, Maureen

@maureen_schrijft