De pabo is natuurlijk de school om basisschool leraar te worden. Dit gebeurt door lessen te krijgen over hoe je les moet geven, de inhoud van de les en over hoe je met kinderen om moet gaan. Maar het leukste is misschien wel het echt voor de klas staan.

Je begint al erg snel met stage lopen, wat ik in het begin wel spannend vond. Ik als zeventienjarige voor een pubergroep 8, dat kan niet goed gaan. Maar niets is minder waar, ik heb het daar zo naar mijn zin gehad.

In het begin was het erg aftasten, omdat je natuurlijk nog geen juf bent, maar je wilt wel zo gezien worden. Je moet alle leerlingen leren kennen bij naam, maar je moet ook weten hoe ze zich gedragen en hoe je daarop in moet spelen. Dit is erg moeilijk als je er maar één dag in de week bent en twee stageweken per periode. Toch vergeet je al deze dingen als je aankomt op stage en de leerlingen zijn erg blij, want de leuke juf is er weer.

Ik heb nu een half jaar stage gelopen in groep 8 en heb daar echt een leuke periode gehad met de kinderen. Ik heb erg veel leuke, maar ook serieuze lessen gegeven aan mijn klas. De leerlingen zijn elke week weer blij als ik er ben, omdat ze vinden dat de lessen vanuit de pabo veel leuker zijn dan die vanuit hun school. Het geeft een heel goed gevoel als ze goed meedoen, omdat ze je lessen leuk vinden. Zeker omdat je hier als stagiair erg veel tijd in stopt.

Nu zit mijn periode in groep 8 erop en mag ik bij de kleuters gaan beginnen. Dat vind ik erg leuk, omdat je elk half jaar heel veel nieuwe ervaringen op kan doen. Van groep 8 tot de kleuters, dat doe je allemaal al in één jaar. De stage bepaalt heel erg de opleiding, zonder stage zou je net als bij de meeste opleidingen elke dag maar naar van die lange, saaie colleges moeten luisteren. Dat hoeft bij de pabo gelukkig niet. Je mag veel doen in de lessen op school en dit kan je allemaal gebruiken voor je stageklas.

Nu is het helaas weer moeilijk met de lockdown waar we in zitten. Maar ondanks deze lockdown, lopen wij gewoon stage. Het is allemaal net iets anders, maar we kunnen onze stageklas online lessen geven en we helpen in de noodopvang. Ondanks dat dit natuurlijk niet is waar we voor kiezen, krijgen we nu nog meer ervaringen met het werken op een basisschool.

De stage is daarom misschien wel het allerleukste en ook het allerbelangrijkste van de pabo. Dus als je leraar wilt worden en je wilt een opleiding waar je ook echt veel in de praktijk kan doen, is de pabo echt geschikt voor jou!