Op woensdag 16 maart 2021 heeft de eerste masterclass voor onderwijspersoneel uit de Drechtsteden plaatsgevonden, georganiseerd door Passie voor onderwijs Drechtsteden. Een avond vol inspiratie als cadeau voor alle leraren, onderwijsassistenten, pedagogisch medewerkers en directeuren als blijk van waardering voor het uitoefenen van dit mooie vak! Meer dan vijftig mensen, vooral leraren, hebben deelgenomen aan de masterclass, die verzorgd werd door Marcel van Herpen. Het thema van de avond was “Weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen”.

Marcel heeft ons op beeldende wijze verteld dat we in het onderwijs geen problemen hebben (want die zijn immers volledig op te lossen), maar dilemma’s. En dat het helpt als we die dilemma’s voorleggen aan de kinderen, zodat het ook hun dilemma wordt en ze mee gaan denken over een andere manier van handelen. Ook voorspelde hij dat de meesten van ons de volgende dag voor de klas gewoon hetzelfde zouden doen als de dag ervoor en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat inderdaad zo is! Maar het heeft me wel aan het denken gezet; als ik hetzelfde blijf doen, krijg ik steeds dezelfde reactie en dat was in dit geval ook zo. De volgende keer ga ik het dilemma zeker aan mijn studenten voorleggen en dan kijken wat dat teweegbrengt, ik ben benieuwd!

Na afloop was er nog gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. De gesprekken die gevoerd werden waren heel positief: “Deze masterclass zou mijn hele team moeten volgen”, “Hele praktische tips, daar kan ik wel wat mee”, “Wat een boeiende masterclass, ik heb me anderhalf uur lang volledig op de masterclass kunnen concentreren”, om maar een paar reacties op te noemen.

In oktober zal de volgende masterclass worden georganiseerd door Passie voor onderwijs Drechtsteden. Dan zal het gaan over omdenken in het onderwijs. Via de contactpersonen van de verschillende besturen zullen alle personeelsleden weer de mogelijkheid krijgen om zich in te schrijven voor de masterclass. Houd ook de website en de socials in de gaten!

Tot de volgende!