Issues in het onderwijs goed op de kaart zetten, dat vind ik belangrijk. In het onderwijs wordt ontzettend hard gewerkt en leraren willen het graag goed doen. Daarbij loop je ook wel eens tegen situaties aan waarvan je niet weet hoe je er mee om moet gaan, hoe ervaren je ook bent. Ik wil dat graag meer bespreekbaar maken. Want door open en eerlijk daarover te zijn naar je collega’s, groei je ook als team en zo verbeter je samen de kwaliteit van het onderwijs.

Sommige kwesties vergen meer dan teamoverleg. Denk hierbij aan het weer naar school krijgen van thuiszitters. Daar heb ik me een tijd mee beziggehouden op Discovery College in Barendrecht. Dan zie je dat hier echt beleid vanuit de politiek voor nodig is. Daar wilde ik graag aan bijdragen en daarom ben ik nu tijdelijk ook ambtenaar bij de gemeente Rotterdam. In de speciale functie van leraar-ambtenaar verbind ik beleid aan de praktijk en ben ik aanjager van het passend onderwijs. Ik maak situaties concreet met voorbeelden uit de praktijk. Vorig jaar werkte ik ook een aantal dagen op de Drechtster. Dan zie je dat we bij Yulius Onderwijs heel veel expertise in huis hebben, maar ook dat het speciale vaardigheden vraagt om onze leerlingen goed onderwijs te bieden.

 

Het VSO is zoveel meer dan lesgeven alleen

Daarom zit ik bijvoorbeeld aan tafel met Pabo-opleidingen om ervoor te zorgen dat zij meer aandacht besteden aan het speciaal onderwijs. We zorgen ervoor dat studenten al eerder kennis maken met dit type onderwijs en bewust kunnen kiezen.

Zelf heb ik bewust gekozen voor het Voortgezet Speciaal Onderwijs na een aantal jaren in het basisonderwijs te hebben gewerkt. Ik vind de leerlingen zo leuk en interessant. Ieder kind heeft een ‘gebruiksaanwijzing’. Het is elke keer weer puzzelen om de juiste ingang te vinden bij een leerling om het verschil te kunnen maken. Hun vorming als persoon vindt vaak op school plaats. Je leert ze vertrouwen krijgen in zichzelf en de toekomst. Het gaat hier om veel meer dan lesgeven alleen. Ik zie het echt als ‘onderwijs plus’.

School: Yulius Onderwijs