Een jaar lang ‘op pad’ gaan met een groep kinderen die je dingen mag leren en elke dag ziet groeien. Niet alleen in cognitieve zin, maar ook in hun zelfstandigheid en in hoe ze in het leven staan. Daar kun je geen genoeg van krijgen. Dat maakt dit vak leuk en altijd weer verrassend. Plezier in het leren kun je alleen overbrengen als je er zelf ook plezier in hebt. Kies daarom voor een school met een sfeer waar jij je goed bij voelt en waar je het naar je zin hebt.

 

Loop je warm voor een baan in het onderwijs? Doe het gewoon

Uiteraard moet je als leraar van kinderen houden. Je moet ook een bepaalde wil hebben om jezelf continu te verbeteren. Ik leer zelf ook nog altijd bij. Ik werk op een school waar veel openheid heerst, dus ik leer ook van mijn collega’s en de bij- en nascholing is hier goed geregeld. Want ook voor leraren geldt dat je een leven lang leert, het kan immers altijd beter. Daarnaast denk ik dat het voor iedere leraar belangrijk is om weet te hebben van de wereld om je heen, om een brede interesse te hebben. Zo koppel je je lessen op een leuke manier aan wat er in de buitenwereld gebeurt.

Voordat ik juf werd, werkte ik in het ziekenhuis. Eerst als verpleegkundige, later ook in managementfuncties. Die werkervaring nam ik via de deeltijd-pabo mee het onderwijs in. Het voeren van (lastige) gesprekken met ouders bijvoorbeeld, is iets wat mij misschien net iets gemakkelijker afgaat dan veel startende leraren. Je staat net even steviger in je schoenen en dat helpt. Maar heb je die competentie niet: maak je geen zorgen, dat ga je leren in de praktijk. Laat oude referenties los en stel je open voor het nieuwe. Dan ga je een mooie tijd tegemoet!

School: De Wijngaard