Als je al een hbo-diploma hebt en slaagt voor het assessment, kun je via het zij-instroomtraject in twee jaar je pabo-diploma halen. Het kan pittig zijn om een studie te doen naast een andere baan en eventueel een gezin. De korte duur van de opleiding houdt deze situatie enigszins beperkt en dat sprak mij aan. Een ander voordeel is dat je vanaf de eerste dag betaald krijgt. Voor veel zij-instromers is dat belangrijk: zij zijn vaak gestopt met hun baan en geven daarmee hun zekerheid op. Zij kunnen deze stap niet maken zonder dit salaris.

Op de ene school kijk je eerst mee, op de andere sta je meteen hele dagen voor de klas. Dat is best heftig, want je kunt gewoonweg niet alles vanaf dag 1. Sommige scholen hebben te hoge verwachtingen ten aanzien van zij-instromers. Bespreek daarom van te voren goed welke begeleiding je krijgt op een school.

Voordat ik startte aan de zij-instroomopleiding, gaf ik gebarentaal aan jonge dove kinderen vanaf 1,5 jaar. Ik wilde graag meer: grotere groepen, echt lesgeven én kunnen praten en zingen in de klas. De overstap van een kleine groep kinderen naar een volle klas was groot. Het onderwijs is complexer dan ik dacht. Je hebt veel verschillende niveaus en achtergronden in één klas en dat maakt dat je dezelfde les soms op wel vier manieren moet aanbieden. Dat vergt de nodige creativiteit! Maar als dat dan goed uitpakt en de kinderen blij naar me toe komen, dan geeft dat zó veel voldoening.

Door een tijd lang in te

vallen op verschillende scholen,

ontdekte ik welke school bij mij past.

Leraren hebben van nature de neiging om dingen graag zelf te doen, de autonomie is vaak hoog. Ikzelf vind het fijn om te leren van mijn collega’s: hoe pakken zij lessen en situaties in de klas aan? Plezier hebben in je werk, creatief zijn en echte aandacht hebben voor de kinderen, is volgens mij het allerbelangrijkste. Als de kinderen zich veilig en goed voelen in de klas, komen ze het beste tot leren.

SOL Villa Ambacht