Goed nieuws: geduld met kinderen kun je leren. Mijn ervaring is dat alle gedrag van kinderen een reden heeft. Welke reden dat is, daar kom je achter als je een kind leert kennen. Als je een kind écht ziet, kun je hem of haar vanuit respect goed helpen. Als je ziet hoe mooi een kind is, ontstaat geduld vanzelf. Deze ontdekking heeft mij veel gegeven.

 

Als je ziet hoe mooi een kind is,

ontstaat geduld vanzelf.

Ik vind het onderwijs een grote ontdekkingsreis. Werken ‘volgens het boekje’ of een strikte lesmethode vind ik niet zo interessant. Wat mij boeit is om lessen te bedenken die kinderen waanzinnig gaaf vinden en waar ze ook nog iets van opsteken. Wat heeft deze klas of dit kind nodig om het beste uit zichzelf te halen? Daar heb je veel autonomie in en dus kan ik er heerlijk mijn creativiteit in kwijt. Inmiddels heb ik een aanvullende opleiding tot aspirant-schoolleider gedaan en ben ik teamleider. Vanuit die functie deel ik mijn ideeën over onderwijs en over het buiten de kaders denken.

Kinderen met humor en creativiteit uitdagen om tot leren te komen, zelfstandig kunnen werken en daar je verantwoordelijkheid in nemen. Dat is wat ik geleerd heb op de pabo. Je hoeft echt niet over het totaalpakket aan competenties te beschikken als je start met de opleiding. Dat komt vanzelf wel. Ga het gewoon doen. Met de pabo krijg je mooie bagage en zet je sowieso een stap in je eigen ontwikkeling.

School: De Wijngaard